RCEZ Nisko

Weekend z kulturą hiszpańską

Program kulturowy jest istotnym i nieodzownym elementem projektów mobilności uczniów w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe. Czterotygodniowy pobyt w Maladze w ramach projektu „Europejskie praktyki EUROSUKCES” pozwala uczniom Regionalnego Centrum Edukacji Zawodowej poznawać bogactwo i różnorodność kultury hiszpańskiej oraz doskonalić kompetencje międzykulturowe.

Podczas pierwszego weekendu swojego pobytu w Maladze uczniowie odwiedzili kilka miejsc o niebagatelnym znaczeniu historycznym i kulturowym. Jednym z nich jest Muzeum Pabla Picasso. Malaga jest miejscem urodzenia Pabla Picasso (1881 – 1973), jednego z najwybitniejszych i najbardziej wpływowych artystów XX wieku. Muzeum w Maladze otwarto w 2003 roku, a główną część jego zbiorów stanowi 285 prac artysty przekazanych przez jego rodzinę. Muzeum mieści się w budynku Palacio de Buenavista, pochodzącym z XVI w. Kolejne miejsce to Centro de Arte Contemporáneo w Maladze czyli Centrum Sztuki Współczesnej. Jest to muzeum, którego misją jest upowszechnianie sztuk wizualnych z trzeciej części XX w. aż do chwili obecnej. Otwarte w 2003 roku, CAC Malaga w innowacyjny i dynamiczny sposób prezentuje nowe trendy, prądy i koncepcje sztuki. Uczestnicy projektu zwiedzili również fortecę Alcazaba w Maladze, zbudowaną na początku XI w., której pierwotnym celem była obrona przed piratami. Alcazaba składa się z pałaców, wewnętrznych cytadel oraz bastionów i jest to prototyp architektury militarnej tego typu, a także najlepiej zachowana twierdza Maurów w Hiszpanii. Zbudowana jest na wzgórzu w środku miasta, skąd roztacza się imponująca panorama na Malagę.

Elementem kultury hiszpańskiej, którego mogą zakosztować - w dosłownym znaczeniu - nasi uczniowie, jest również regionalna kuchnia. Obszar południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii.

Uczestnicy projektu oraz ich opiekunowie, Pani Anna Hasiak – Tofilska oraz Pan Robert Małek, na bieżąco dzielą się swoimi wrażeniami z pobytu w Maladze. „Hiszpania jest wspaniała” – piszą nasi uczniowie – „ludzie są bardzo przyjaźni, z językiem dajemy sobie radę. Każdą chwilę staramy się wykorzystać i wszystkie obawy, które mieliśmy szybko zniknęły”

Alicja Świder i Grażyna Suchecka

Więcej:

http://www.museopicassomalaga.org/en

http://cacmalaga.eu

Dokument powstał w wyniku realizacji projektu sfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach programu PO WER. Dokument odzwierciedla jedynie stanowisko jego autorów. Unia Europejska oraz Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji nie ponoszą odpowiedzialności za jego zawartość merytoryczną. Publikacja bezpłatna.

Galeria zdjęć

🠈🠊

2020 MJ-U